Η λίστα πρόσβασης στα Κύπελλα του 2018-19

Πόσες ομάδες και σε ποιο γύρο δίνει κάθε θέση

Η Βαθμολογία των χωρών δεν θα είχε καμία λογική αν δεν διαφορετικό αριθμό ομάδων σε κάθε χώρα, και αν δεν τις έστελνε να παίξουν σε διαφορετικό γύρο την κάθε μία από αυτές.

Θα προσπαθήσω να σας δείξω πώς λειτουργούν αυτοί οι κανόνες, εστιάζοντας κάποια στιγμή στη χώρα μας.

Κατ’ αρχήν θα σας πω ότι αυτή η κατάσταση με τον αριθμό ομάδων δεν είναι καθόλου σταθερή, αλλάζει δηλαδή κάθε χρόνο. Ειδικά φέτος, τη σεζόν 2018-19, είχαμε πολύ μεγάλες αλλαγές καθώς η UEFA αποφάσισε να στείλει 26 από τις 32 ομάδες του Champions League απευθείας στους ομίλους, χωρίς προκριματικά. Έτσι έμειναν μόλις έξι (6) «διαθέσιμες» θέσεις για να διεκδικηθούν στους αγώνες του καλοκαιριού.

Δεύτερη μεγάλη αλλαγή ήταν αυτή που οι «πρωταθλήτριες» που έμεναν έξω από τα καλοκαιρινά play offs του Champions League, είχαν μεν μια δεύτερη ευκαιρία στο Europa, αλλά δεν κληρώνονταν με τις υπόλοιπες ομάδες του συγκεκριμένου κυπέλλου, αλλά μόνο μεταξύ τους.

Πάμε λοιπόν να δούμε πόσες ομάδες δίνει κάθε θέση της βαθμολογίας των χωρών.

Οι τέσσερις (4) πρώτες χώρες της βαθμολογίας στέλνουν επτά (7) ομάδες στα κύπελλα Ευρώπης, τέσσερις (4) στο Champions League και τρεις (3) στο Europa.

Οι δύο επόμενες θέσεις, δηλαδή η 5η και η 6η, στέλνουν έξι (6) ομάδες, τρεις (3) και τρεις (3) σε κάθε κύπελλο.

Από την 7η μέχρι τη 15η θέση, εννέα (9) χώρες δηλαδή, στέλνουν πέντε (5) ομάδες, δύο (2) στο Champions League και τρεις (3) στο Europa.

Από την 16η θέση μέχρι την 51η, 36 χώρες δηλαδή, στέλνουν τέσσερις (4) ομάδες, μία (1) στο Champions League και τρεις (3) στο Europa.

Οι τρεις (3) τελευταίες θέσεις, δηλαδή από την 52η μέχρι την 54η, στέλνουν τρεις (3) ομάδες, μία (1) στο Champions League και δύο (2) στο Europa.

Τέλος, η 55η θέση, φέτος έστειλε μόνο την πρωταθλήτρια στο Champions League και την Κυπελλούχο στο Europa. Η UEFA δεν διευκρίνισε αν αυτό ήταν «κανόνας» ή συνέβη επειδή 55η φέτος ήταν το Κόσοβο, το οποίο είναι νέο μέλος.

Να σας πω ότι τα Λιχτεστάιν δεν έχει αναγνωρισμένο πρωτάθλημα και συνεπώς στέλνει κάθε χρόνο μόνο μία ομάδα, την Κυπελλούχο, στο Europa. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου κυπελλούχος Λιχτεστάιν είναι η Βαντούζ (υπερβολή, το ’13 ήταν η Έσεν/Μάουρεν. Παλιά, στο «κλασσικό» Κύπελλο Κυπελλούχων, είχαν λάβει μέρος δυό φορές η Μπαλζέρς και μία η Σάαν).

Εκτός όλων αυτών, στο Champions League, προκρίνονται και η κάτοχος του τροπαίου καθώς και η κάτοχος του Europa League, μόνο όμως αν δεν έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους από τα πρωταθλήματα των χωρών τους.

Φέτος τροπαιούχοι ήταν οι δύο ομάδες της Μαδρίτης που είχαν βγει δεύτερη και τρίτη στη La Liga. Άρα δεν πήραν «έξτρα θέση». Στο παρελθόν έχει τύχει να στείλει μια χώρα τρεις ομάδες, το έκανε μια φορά η Αγγλία και μία η Ισπανία. Καμία όμως δεν έχει στείλει ποτέ έξι (6), που είναι το θεωρητικό μέγιστο. Και λέω «θεωρητικό» γιατί η UEFA δεν έχει πει ποτέ κουβέντα για το τι θα κάνει αν τη βρει τέτοιο κακό, και απλά «εύχεται» (βάζοντας το χέρι της, να είστε σίγουροι γι’ αυτό) να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα ποτέ. Η UEFA έχει πει όμως ότι αν μια χώρα στείλει πέντε (5) ομάδες στο Champions League μέσω αυτού του κανόνα, τότε αυτόματα θα χάσει μια θέση στο Europa, και θα στείλει δύο (2) ομάδες εκεί και όχι τρεις (3) που δικαιούται, ώστε να διατηρηθεί ο μέγιστος αριθμός των επτά (7) ομάδων ανά χώρα.

Αυτός ο κανόνας συνέβη πέρυσι (2017-18) με τις Αγγλικές ομάδες, αφού η Γιουνάιτεντ που είχε πάρει το Europa στην πρώτη σεζόν του Μουρίνιο είχε μείνει πέμπτη στην Premiership και πρόπερσι (2016-17), που η Ισπανία έστειλε πέντε (5) ομάδες στο Champions League, αφού η Σεβίλλη που είχε πάρει το Europa είναι βγει έβδομη στη Laliga. Στο Europa είχαν πάει μόνο δύο (2) Αγγλικές ομάδες πέρυσι και Ισπανικές πρόπερσι. Μην μπερδεύεστε αν πάτε στα παιχνίδια και δείτε την Μπιλμπάο, τη Θέλτα και την Βιγιαρεάλ, τρεις (3) δηλαδή, σε όμιλο του Europa εκείνη τη χρονιά. Η Βιγιαρεάλ είχε αποκλειστεί από τα play offs του Champions League.

Ας δούμε λοιπόν τον πρώτο πίνακα, που λέει πόσες ομάδες βγάζει κάθε χώρα σε κάθε κύπελλο ανάλογα με τη θέση που έχει στην βαθμολογία της προ-προηγούμενης πενταετίας (η βαθμολογία της πενταετίας 2013-2017 καθορίζει τις θέσεις του 2018-19).

Από μια πρώτη ματιά λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι η κρίσιμη θέση που πρέπει να διατηρήσει η Ελλάδα είναι η 15η. Αν πέσει κάτω από αυτή χάνει την 5η ομάδα συνολικά (θα βγουν τέσσερις (4) ομάδες στα κύπελλα Ευρώπης) και την 2η στο Champions League ειδικά (θα βγει μόνο ο πρωταθλητής). Οι θέσεις που έχουμε καταλάβει τα τελευταία δέκα (10) χρόνια είναι (διαδοχικά από το 2009) 12, 12, 11, 10, 12, 12, 13, 14, 14, 15. Ενώ λοιπόν είμασταν ασφαλείς και είχαμε και ανοδικές τάσεις (φτάσαμε στη 10η θέση το 2012) τα τελευταία τέσσερα χρόνια υποχωρούμε διαρκώς.

Εκτός του παραπάνω μοιράσματος του αριθμού των ομάδων κάθε χώρας, έχουμε άλλο ένα μοίρασμα που λέει σε ποιο γύρο θα μπαίνει κάθε ομάδα κάθε χώρας. Ενώ όμως ο αριθμός των ομάδων είναι πίζουλος, δε μασάει δηλαδή πολύ από εξαιρέσεις, ο γύρος που παίρνει μέρος κάθε ομάδα είναι πολύ μαϊτζέβελος, άστατος δηλαδή, και εξαρτάται από πολλά. Εγώ θα σας πω και τον κανόνα και τις εξαιρέσεις. Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι αυτοί είναι οι κανόνες και οι εξαιρέσεις που ισχύουν από φέτος, το 2018-19 δηλαδή. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Θα τα πάρουμε ανά κύπελλο γιατί είναι πιο εύκολο, και θα τα ενώσουμε σε έναν ενιαίο πίνακα στο τέλος για να καταλάβετε πόσο ανυπόφορα πολύπλοκο είναι.

 • Οι τέσσερις (4) πρώτες χώρες στέλνουν και τις τέσσερις (4) ομάδες του Champions League απευθείας σε όμιλο.
 • Η 5η και η 6η στέλνουν τις δύο ομάδες σε όμιλο του CL και την τρίτη στον προτελευταίο προκριματικό γύρο της σειράς των μη-πρωταθλητών, άρα θέλει δύο (2) προκρίσεις για να μπει σε όμιλο.
 • Οι 7η, 8η και 9η στέλνουν μία ομάδα σε όμιλο και άλλη μία στον προτελευταίο προκριματικό γύρο της σειράς των μη-πρωταθλητών, άρα θέλει δύο (2) προκρίσεις για να μπει σε όμιλο.
 • Η 10η στέλνει μία ομάδα σε όμιλο και άλλη μία στον πρώτο προκριματικό γύρο της σειράς των μη-πρωταθλητών, άρα θέλει τρεις (3) προκρίσεις για να μπει σε όμιλο.
 • Η 11η και η 12η στέλνουν τον πρωταθλητή στον τελευταίο γύρο της σειράς των πρωταθλητών, άρα με μία πρόκριση πάει σε όμιλο, και τον δευτεραθλητή στον πρώτο προκριματικό γύρο της σειράς των μη-πρωταθλητών, άρα θέλει τρεις (3) προκρίσεις για να μπει σε όμιλο.
 • Η 13η και η 14η στέλνουν τον πρωταθλητή στον προτελευταίο γύρο της σειράς των πρωταθλητών, άρα χρειάζεται δύο (2) προκρίσεις για να πάει σε όμιλο, και τον δευτεραθλητή στον πρώτο προκριματικό γύρο της σειράς των μη-πρωταθλητών, άρα θέλει τρεις (3) προκρίσεις για να μπει σε όμιλο. Εκεί είμασταν εμείς φέτος.
 • Η 15η στέλνει τον πρωταθλητή στον τρίτο γύρο της σειράς των πρωταθλητών, άρα χρειάζεται τρεις (3) προκρίσεις για να πάει σε όμιλο, και τον δευτεραθλητή στον πρώτο προκριματικό γύρο της σειράς των μη-πρωταθλητών, άρα θέλει κι αυτός τρεις (3) προκρίσεις για να μπει σε όμιλο.
 • Η 16η και η 17η στέλνουν τον πρωταθλητή στον τρίτο γύρο της σειράς των πρωταθλητών, άρα χρειάζονται τρεις (3) προκρίσεις για να πάει σε όμιλο. Από δω και κάτω δεν υπάρχει δευτεραθλητής στο CL.
 • Από τη 18η ως την 51η θέση, οι χώρες στέλνουν τον πρωταθλητή τους στον δεύτερο προκριματικό γύρο και αυτός χρειάζεται τέσσερις (4) προκρίσεις για να μπει σε όμιλο.
 • Τέλος, οι τέσσερις τελευταίες θέσεις αναγκάζουν τον πρωταθλητή να πάρει μέρος σε έναν ακόμα προκριματικό γύρο, δηλαδή θεωρητικά, χρειάζεται πέντε (5) προκρίσεις για να μπει σε όμιλο.

Όλα τα παραπάνω έγιναν φέτος μπάχαλο γιατί οι τροπαιούχοι είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση στον όμιλο και από τα εγχώρια πρωταθλήματα, άρα οι δύο θέσεις που είχε κρατήσει όλο καμάρι η UEFA στους ομίλους πήγαν χαμένες. Δόθηκαν λοιπόν στις «πιο κάτω» χώρες με αποτέλεσμα τις παρακάτω αλλαγές.

 • Ο τριταθλητής της 5ης χώρας πήγε απευθείας σε όμιλο αντί να δώσει δύο προκριματικούς γύρους.
 • Ο δευτεραθλητής της 10ης χώρας έδωσε δύο προκριματικούς αντί για τρεις.
 • Ο πρωταθλητής της 11ης χώρας πήγε απευθείας σε όμιλο αντί να παίξει έναν προκριματικό, και ο δευτεραθλητής της ίδιας χώρας έδωσε δύο αντί για τρεις προκριματικούς γύρους. Μεγαλή τυχερή φέτος ήταν η Τσεχία που έβαλε την Βικτόρια απευθείας σε όμιλο, δεν μπόρεσε και εκμεταλλεύτηκε μερικώς το δεύτερο σπρώξιμο με την Σλάβια που δεν έδωσε δυο παιχνίδια μόνο, αποκλείστηκε, αλλά πήγε απευθείας σε όμιλο του Europa (από το δρόμο του ΠΑΟΚ).
 • Ο πρωταθλητής της 13ης χώρας πήγε στον τελευταίο προκριματικό γύρο αντί για τον προτελευταίο.
 • Ο πρωταθλητής της 15ης χώρας πήγε στον προτελευταίο προκριματικό γύρο αντί για τον τρίτο.
 • Οι πρωταθλητές της 18ης και της 19ης χώρας πήγαν στον τρίτο προκριματικό γύρο αντί για τον δεύτερο.

Όλα αυτά επειδή νομίζατε ότι είναι δύσκολο το format του Nations Cup…

Θα γίνω κουραστικός και θα πω ότι όλα αυτά ισχύουν από φέτος (2018-19) και πολύ φοβάμαι μόνο για φέτος. Εγώ όμως θα είμαι εδώ και θα σας ενημερώνω έγκαιρα για ότι προκύπτει.

Ας δούμε λοιπόν τον πίνακα των θέσεων του CL για τη χρονιά που τρέχει.

Το 1 σημαίνει «πρωταθλητής», το 2 «δευτεραθλητής», το 3 «τριταθλητής» κοκ.

Ένας κόκκινος διαγραμμένος αριθμός (πχ 2) σημαίνει ότι εκεί ήταν να πάει αρχικά η ομάδα αλλά οι εξασφάλιση της θέσης στους ομίλους για τους τροπαιούχων από τα εγχώρια πρωταθλήματα, άλλαξαν τον αρχικό σχεδιασμό.

Ένας πράσινος αριθμός (πχ 2) σημαίνει ότι εκεί πήγε τελικά η ομάδα με τις αλλαγές που επέφερε η εξασφάλιση της θέσης στους ομίλους για τους τροπαιούχων από τα εγχώρια πρωταθλήματα.

Βλέπουμε πλέον, ότι η 15η η 14η και η 13η θέση στη βαθμολογία δεν έχουν ίδια αντιμετώπιση. Άρα δεν χρειάζεται απλά να αποφύγουμε τη 16η θέση για να μη χάσουμε ομάδα στα κύπελλα, αλλά να ανεβούμε όσο πιο ψηλά μπορούμε για να γλυτώσουμε προκριματικούς γύρους το καλοκαίρι. ‘Όπως μπορείτε να δείτε στο άρθρο με τις αγωνιστικές λεπτομέρειες της φετινής χρονιάς (2018-19), η 13η θέση είναι απόλυτα ρεαλιστική για τη χώρα μας. Σε αυτή τη περίπτωση ο πρωταθλητής του 2019-20, ο επόμενος δηλαδή, όχι ο φετινός, θα έχει εξασφαλίσει τους ομίλους του Europa και θα δώσει μόνο ένα προκριματικό το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για να μπει σε όμιλο του CL. Αυτό προκύπτει από τα πράσινα νούμερα του παραπάνω πίνακα, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο να μην έχει πάρει την πρόκριση από τα εγχώρια πρωταθλήματα κανένας από τους δύο τροπαιούχους της επόμενης χρονιάς. Στο CL ειδικά, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Αν θέλαμε να κοιτάξουμε «προς τα πάνω» θα βλέπαμε ότι η θέση που «πιθανά» θα μας έδινε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε τώρα είναι η 11η καθώς η πρωταθλήτρια αυτής της χώρας «μάλλον» πάει απευθείας σε όμιλο, ενώ η δευτεραθλήτρια παίζει στον δεύτερο προκριματικό έχοντας εξασφαλίσει τον όμιλο του Europa. Αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη θέση είναι εντελώς εκτός δυνατοτήτων μας πάντως από θέμα βαθμών. Στο άρθρο με τη φετινή αγωνιστική κατάσταση αναλύονται οι δυσκολίες που έχουμε.

Ας δούμε τι γίνεται αντίστοιχα στο Europa. Στο κύπελλο αυτό ιδιαίτερης μεταχείρισης τυγχάνει ο κυπελλούχος κάθε χώρας, αν υπάρχει. Αν η ομάδα που έχει πάρει το κύπελλο όμως έχει κερδίσει τη συμμετοχή της στο CL τότε τα προνόμια του κυπελλούχου τα παίρνει η ομάδα που έχει τερματίσει ψηλότερα στη βαθμολογία και δεν έχει δικαίωμα να πάει στο CL. Η Ελλάδα ανήκε φέτος σε αυτή τη περίπτωση. Ο κυπελλούχος ΠΑΟΚ ήταν δευτεραθλητής, άρα πήγε στο CL και τα δικαιώματά του κέρδισε ο Ολυμπιακός που ήταν τρίτος στο πρωτάθλημα. Θα δούμε πιο κάτω ποια ήταν αυτά τα δικαιώματα.

 • Οι τέσσερεις πρώτοι στέλνουν δύο ομάδες σε όμιλο και μία στον τρίτο προκριματικό. Χρειάζεται δηλαδή τρεις προκρίσεις για να μπει σε όμιλο.
 • Η 5η χώρα κάνει το ίδιο αλλά στέλνει «άλλες» ομάδες. Στέλνει την 4η και την κυπελλούχο σε όμιλο και την 5η στον τρίτο προκριματικό.
 • Οι 6-12, 7 χώρες δηλαδή, στέλνουν τον κυπελλούχο σε όμιλο, τον τριταθλητή στον τέταρτο προκριματικό, θέλει δηλαδή 2 προκρίσεις για να μπει σε όμιλο, και τον τέταρτο στον τρίτο προκριματικό, θέλει δηλαδή μια πρόκριση παραπάνω.
 • Οι 13-15 στέλνουν τον κυπελλούχο στον τέταρτο προκριματικό, θέλει δηλαδή 2 προκρίσεις για να μπει σε όμιλο, και τον τρίτο και τον τέταρτο στον τρίτο προκριματικό, θέλουν δηλαδή μια πρόκριση παραπάνω. Εκεί είμασταν κι εμείς φέτος.
 • Η 16η και η 17η χώρα στέλνουν τον κυπελλούχο στον τέταρτο προκριματικό, θέλει δηλαδή 2 προκρίσεις για να μπει σε όμιλο, τον δευτεραθλητή στον τρίτο και τον τριταθλητή στον δεύτερο προκριματικό.
 • Οι 18-24 στέλνουν τον κυπελλούχο στον τρίτο προκριματικό, θέλει δηλαδή 3 προκρίσεις για να μπει σε όμιλο, και τον δευτεραθλητή και τον τριταθλητή στον δεύτερο προκριματικό.
 • Οι 25-47 στέλνουν τον κυπελλούχο, τον δευτεραθλητή στον τρίτο και τον τριταθλητή στον δεύτερο προκριματικό, θέλουν, όλοι, δηλαδή, τέσσερεις προκρίσεις για να μπουν σε όμιλο.
 • Η 48η χώρα στέλνει τον κυπελλούχο και τον δευτεραθλητή στον δεύτερο προκριματικό και τον τριταθλητή στον πρώτο.
 • Η 49η χώρα στέλνει τον κυπελλούχο στον δεύτερο προκριματικό και τον δευτεραθλητή και τον τριταθλητή στον πρώτο.
 • Η 50η και η 51η χώρα στέλνουν τον κυπελλούχο, τον δευτεραθλητή και τον τριταθλητή στον πρώτο προκριματικό.
 • Οι 52-54 στέλνουν τον κυπελλούχο και τον δευτεραθλητή στον πρώτο προκριματικό.
 • Η 55η χώρα στέλνει τον κυπελλούχο στον πρώτο προκριματικό γύρο.

Μη νομίζετε ότι κι αυτός ο σχεδιασμός έμεινε χωρίς εξαιρέσεις. Η UEFA κατάφερε και τον σχεδίασε κουτσό, δηλαδή δεν έβγαιναν τα ζευγάρια στις κληρώσεις, και αναγκάστηκε να «σπρώξει» ομάδες σε επόμενους γύρους, όπως έκανε και στο CL. Έτσι οι κυπελλούχοι της 18ης, της 25ης, της 50ης και της 51ης χώρας κέρδισαν έναν προκριματικό γύρο.

Να κι ο πίνακας των συμμετοχών στο Europa League για τη φετινή χρονιά (2018-19).

Ισχύουν όσα και πριν για τα χρώματα και τις διαγραφές.

Οι θέσεις 13-15, στις οποίες έχει πέσει τα τελευταία 3-4 χρόνια η χώρα μας δίνουν τα ίδια δικαιώματα στο Europa, όπως φαίνεται και από τον παραπάνω πίνακα.

Όπως και στο CL, αν θέλουμε να «κοιτάξουμε προς τα πάνω» θα δούμε ότι η 12η θέση είναι αυτή που μας δίνει κάτι παραπάνω από αυτό που έχουμε, αφού στέλνει τον κυπελλούχο απευθείας σε όμιλο Europa. Η συγκεκριμένη θέση δείχνει αδύνατη φέτος και τα επόμενα 2-3 χρόνια, εκτός κι αν αλλάξουμε δραματικά τις εμφανίσεις μας και τη συγκομιδή πόντων.

Από |2018-10-14T17:26:24+00:00Ιούλιος 2nd, 2018|men only|0 Σχόλια