Συγκοινωνούντα δοχεία

Μεταβάσεις από το ένα κύπελλο στο άλλο

Εδώ και κάμποσα χρόνια η UEFA έχει επιλέξει μια τακτική «δεύτερης ευκαιρίας» σε κάποιες ομάδες του Champions League, τις οποίες «στέλνει» στο Europa και όχι στο σπίτι τους μόλις αποκλειστούν από αυτό.

Η μεταβάσεις είναι δύο ειδών. Καταρχήν στέλνει κάμποσες από αυτές που αποκλείονται από τα προκριματικά του CL το καλοκαίρι, είτε στα προκριματικά είτε κατευθείαν σε όμιλο του Europa. Τον Δεκέμβρη ολοκληρώνει το «μπαστάρδεμα» των κυπέλλων στέλνοντας τις τρίτες των ομίλων στους 32 του Europa.

Εδώ θα δούμε τους κανόνες της καλοκαιρινής μετάβασης.

Παλαιότερα το κόλπο ήταν πιο χύμα. Όποιος έμενε έξω από τα προκριματικά του CL πήγαινε στα προκριματικά του Europa, κι αν δεν προλάβαινε πήγαινε κατευθείαν σε όμιλο. Όχι πως άλλαξαν πολλά φέτος, απλά όσες αποκλείονται από τη «σειρά των πρωταθλητών» πάνε σε μια δικιά τους σειρά στο Europa και δεν κληρώνονται με τις υπόλοιπες «μη πρωταθλήτριες». Με τον τρόπο αυτό η UEFA προσπάθησε να φτιάξει έναν «δεύτερο μίνι προκριματικό γύρο» για τους πρωταθλητές, αλλά σε άλλο κύπελλο. Επίσης, «δεν ανακατεύει» πρωταθλητές με μη-πρωταθλητές όπως έκανε στο παρελθόν και είχε τις σχετικές γκρίνιες.

Έτσι, οι 3 ομάδες που αποκλείονται από τον πρώτο, τον πρώιμο, προκριματικό του CL περιμένουν τις 15 από τις 16 που θα αποκλειστούν από τον δεύτερο (η μία περνάει χωρίς αγώνες), και σχηματίζουν έναν νέο προκριματικό μέσα στο Europa, παράλληλα με τον κανονικό.

Από αυτές τις 3+15=18 ομάδες προκρίνονται 9, και μαζί με τη μία που είχε περάσει χωρίς αγώνες και τις 10 που αποκλείονται από τον τρίτο γύρο του CL σχηματίζουν έναν ακόμα «παράλληλο» προκριματικό γύρο, από τον οποίο περνάνε 9+1+10=20 / 2 = 10 ομάδες.

Αυτές οι 10 ομάδες ενώνονται με τις 6 που αποκλείονται στον τέταρτο προκριματικό του CL και σχηματίζουν 8 ζευγάρια από όπου περνάνε ισάριθμες «πρωταθλήτριες» στο Europa!

Αυτές όμως δεν είναι οι μοναδικές μεταγγίσεις που δέχεται το δεύτερο τη τάξει Ευρωπαϊκό κύπελλο. Οι τέσσερις (4) ομάδες που αποκλείονται από τον πέμπτο και τελευταίο προκριματικό του καλοκαιριού από τη «σειρά των πρωταθλητών» πάνε κατευθείαν σε όμιλο του Europa, ανεβάζοντας τις «πρωταθλήτριες» του μικρού κυπέλλου σε 12 συνολικά!

Το τραγικό είναι ότι στους ομίλους του Champions League θα παίξουν τελικά 15 πρωταθλήτριες, μόλις τρεις (3) περισσότερες δηλαδή.

Κι έχουμε συνέχεια. Γιατί το Europa δέχεται μεταγγίσεις και από τη σειρά των μη-πρωταθλητών. Δέχεται κατ’ αρχήν στον προτελευταίο προκριματικό πριν τα play offs τις δύο μη-πρωταθλήτριες που αποκλείονται στον πρώτο προκριματικό της «σειράς των μη-πρωταθλητών». Αυτές κληρώνονται κανονικά κόντρα στις υπόλοιπες και πρέπει να περάσουν δύο (2) γύρους για να πάνε σε ομίλους. Φέτος δεν τα κατάφερε καμία αφού η μεν Στουρμ Γκρατς αποκλείστηκε στον προτελευταίο γύρο από την Κυπριακή ΑΕΚ, η δε Βασιλεία αποκλείστηκε στα Play offs από μια άλλη Κυπριακή ομάδα, τον Απόλλωνα Λεμεσού.

Όμως η «σειρά των μη-πρωταθλητών» στέλνει άλλες απευθείας σε όμιλο του Europa άλλες έξι (6) ομάδες που αποκλείονται στους δύο τελευταίους προκριματικούς της σειράς. Ανάμεσά τους ήταν φέτος ο ΠΑΟΚ.

Συνολικά τελικά, το CL «στέλνει» τις 18 ομάδες από τις 48 ομάδες των ομίλων, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε ακόμα δύο (2) να πάνε κι αυτές σε όμιλο.

Θεωρητικά από τις 24 ομάδες που θα περάσουν μέσω των ομίλων του Europa στα νοκ άουτ του κυπέλλου το Δεκέμβρη, οι 20 θα μπορούσαν να είναι «φυτεμένες» από το CL. Αν προσθέσουμε σε αυτές και τις 8 «σίγουρες» που «ξεπέφτουν» από τις τρίτες θέσεις των ομίλων του CL μόλις αυτοί ολοκληρωθούν την ίδια περίοδο, έχουμε ένα «θεωρητικό» ποσοστό 28 στις 32, τα επτά όγδοα (7/8) δηλαδή των ομάδων που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο τον Μάιο μπορεί να ξεκίνησαν από άλλο κύπελλο τον προηγούμενο Ιούλιο!!

Ας τα δούμε αυτά σε έναν πίνακα.

 

Από |2018-10-14T17:28:41+00:00Ιούλιος 3rd, 2018|men only|0 Σχόλια