Ο στόχος του 2019 (για την Ελλάδα)

Τι κυνηγάμε

Για να καταλάβουμε καλύτερα ποιος μπορεί να είναι ο στόχος μας (Ελλάδα) για το 2018-19, χρονιά που ολοκληρώνει την βαθμολογία της πενταετίας 2015-2019 και που ορίζει τις συμμετοχές κάθε χώρας στα κύπελλα Ευρώπης της σεζόν 2020-21, πρέπει να δούμε αρχικά που είμασταν στο ξεκίνημα της σεζόν, τον Ιούλιο του ’18.

Από τον παραπάνω πίνακα, που δείχνει τους επιμέρους βαθμούς των τεσσάρων προηγούμενων ετών καθώς και το άθροισμά τους, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι δυνατό να απειλήσουμε την Τουρκία, και δεν είναι δυνατό να απειληθούμε από την Κύπρο. Δηλαδή, θεωρητικά, διεκδικούσαμε μια θέση ως την 11η, και δεν θα μπορούσαμε να πάμε πιο κάτω από την 17η.

Στη τελευταία στήλη του πίνακα φαίνονται οι ομάδες που είχε κάθε χώρα φέτος, άρα καταλαβαίνουμε ότι οι χαμηλότερα ευρισκόμενες Δανία, Κροατία και Κύπρος θα έχουν προβάδισμα στον διαιρέτη.

Είδαμε σε άλλο post, ότι οι κρίσιμες θέσεις είναι, αρχικά η 15η, κάτω από την οποία χάνουμε ομάδα και στο CL και στα κύπελλα γενικά, και μετά η 12η, που δίνει απ’ ευθείας ομάδα σε όμιλο του Europa.

Υπό συνθήκες, κρίσιμες διαφορές μπορούν να προκύψουν και για την 11η θέση, αφού αν οι τροπαιούχοι και των δύο κυπέλλων έχουν κερδίσει τη συμμετοχή τους στους ομίλους και από εγχώρια πρωταθλήματα, τότε ο πρωταθλητής αυτής της χώρας πάει απ’ ευθείας σε όμιλο CL. Φέτος είχαμε εφαρμογή αυτής της εξαίρεσης με την Τσεχία να στέλνει την Βικτόρια Πιλζέν σε όμιλο, χωρίς αγώνες, λόγω Ρεαλ και Ατλέτικο.

Άρα προσπαθούμε να μην πάμε κάτω από τη 15η θέση και προσπαθούμε να πάρουμε την 11η ή έστω τη 12η.

Θυμίζω ότι κάθε βαθμός που κερδίζει μια ομάδα στο γήπεδο διαιρείται με τον συνολικό αριθμό των ομάδων κάθε χώρας, και ακόμα ότι οι βαθμοί του καλοκαιριού είναι «μισοί» (1 για τη νίκη και 0,5 για την ισοπαλία).

Ας δούμε τι έγινε το καλοκαίρι σε αυτές τις χώρες. Αφήνουμε έξω αρχικά τη Τουρκία και τη Κύπρο καθώς δεν μπορούμε ούτε να φτάσουμε τη πρώτη, ούτε να μας φτάσει η δεύτερη.

Στον πίνακα παρατηρούμε:

 • Το μεγάλο μπόνους της Ολλανδίας που έστειλε και τον Άγιαξ και την Αϊντχόβεν στους ομίλους του CL.
 • Την εξαιρετική πορεία, σε βαθμούς, των Δανέζικων ομάδων στα προκριματικά του καλοκαιριού.
 • Την πολύ καλή πορεία που είχαμε εμείς, που εκτός των κάμποσων βαθμών, πήραμε και μπόνους και στείλαμε και τρεις ομάδες σε ομίλους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάναμε την καλύτερη εμφάνιση από όλες τις χώρες-αντιπάλους μας, καθώς παρά το γεγονός ότι δεν πήραμε περισσότερους βαθμούς από Δανία και Ολλανδία, στείλαμε περισσότερες ομάδες σε ομίλους.

Συμπερασματικά, στο τέλος Αυγούστου, η Ελλάδα έχει κρατήσει την 14η θέση που είχε τον Ιούλιο, πριν αρχίσουν τα παιχνίδια, και έχει ξεμακρύνει,

 • Από την 15η Ελβετία, από την οποία την χωρίζουν 0.700 βαθμοί που μεταφράζονται σε 4 αγωνιστικούς βαθμούς. Η Ελβετοί έχουν την Γιουνγκ Μπόις σε όμιλου του CL και τη Ζυρίχη σε όμιλο του Europa. Η Ελβετία μας απειλεί ακόμα.
 • Aπό την 16η Κροατία, από την οποία την χωρίζουν 1.725 βαθμοί που μεταφράζονται σε 7 αγωνιστικούς βαθμούς. Δηλαδή η Χάιντουκ πρέπει να πάρει στο Europa 7 βαθμούς παραπάνω από όσους θα πάρουν μαζί η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Η υπόθεση αυτή είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί.
 • Από της 17η Τσεχία, από την οποία την χωρίζουν 1.925 βαθμοί που μεταφράζονται σε 10 αγωνιστικούς βαθμούς. Οι Τσέχοι έχουν την Πιλζέν στο CL και τις Σλάβια Πράγας και Γιάμπλονετς στο Europa. Η απόσταση είναι μεγάλη και οι ομάδες τους όχι και τόσο ικανές να μαζέψουν τόσους πόντος. Άρα ούτε η Τσεχία δείχνει να μας απειλεί.

Eν πρώτοις λοιπόν, δείχνει να αποφεύγουμε την 16η θέση, άρα σώζουμε τα χειρότερα. Ας δούμε τι γίνεται και πιο πάνω μας.

 • Απέχουμε 0.425 βαθμούς από την Δανία, δηλαδή μόλις 3 αγωνιστικούς βαθμούς, και οι Δανοί συνεχίζουν μόνο με την Κοπεγχάγη στο Europa. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τους περάσουμε μία θέση στο τέλος.
 • Απέχουμε 1.050 βαθμούς από την Αυστρία, δηλαδή 6 αγωνιστικούς βαθμούς, και οι Αυστριακοί έχουν την Σάλτσμπουργκ και την Ραπιντ στο Europa. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Το πιθανότερο είναι να μην περάσουμε την Αυστρία στη βαθμολογία.
 • Τέλος απέχουμε 1.833 βαθμούς από την Ολλανδία, δηλαδή 10 αγωνιστικούς βαθμούς, και οι Ολλανδοί έχουν τον Άγιαξ και την Αϊντχόβεν σε ομίλους του CL. Ο δε Άγιαξ δείχνει πολύ ικανός να πάρει μια από τις δύο πρώτες θέσεις στον όμιλο, κατόρθωμα που θα εξασφαλίσει στην Ολλανδία άλλους 5 αγωνιστικούς βαθμούς και θα κάνει την περίπτωση να την περάσουμε κυριολεκτικά αδύνατη.

Συμπερασματικά, μετά τα ματς του καλοκαιριού η πιθανότερη τελική μας θέση θα είναι μεταξύ της 13ης και της 15ης.

Πάμε να δούμε τι έχουν κάνει αυτές οι χώρες μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές στους ομίλους και πώς έχει διαμορφωθεί πλέον η κατάσταση, αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Παρατηρώντας τον παραπάνω πίνακα βλέπουμε:

 • Έχουμε κάνει την χειρότερη πορεία από όλους στις δυο πρώτες αγωνιστικές των ομίλων, δεδομένου ότι έχουμε και τρεις ομάδες, τις περισσότερες από όλους (μαζί με την Τσεχία).
 • Μας έχουν πλησιάσει ελαφρά οι Ελβετοί, οι οποίοι παραμένουν όμως 3 αγωνιστικούς βαθμούς πίσω μας.
 • Δεν έχουν κάνει τίποτα σπουδαίο, εκτός από μας, ούτε οι Τσέχοι, οι μοναδικοί που είχαν τρεις ομάδες, όπως εμείς, άρα δεν απειλούμαστε από αυτούς (9 αγωνιστικοί βαθμοί πίσω).
 • Αν και η Δυναμό Ζάγκρεμπ κάνει εξαιρετική πορεία στους ομίλους με δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, η απόσταση από την Κροατία παραμένει μεγάλη για να καλυφθεί ως το τέλος (6 αγωνιστικοί βαθμοί).
 • Η Κοπεγχάγη, μοναδική εκπρόσωπος της Δανίας, έχει πάρει σε δύο παιχνίδια όσους πόντους έχουμε πάρει εμείς με τρεις ομάδες σε έξι. Αυτό είναι πολύ κακό. Η διαφορά έχει αυξηθεί, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο τέλος θα τους περάσουμε (3 αγωνιστικοί βαθμοί).
 • Η Αυστρία κάνει καλή πορεία με την Σάλτσμπουργκ (δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια) κυρίως, αλλά και η Ραπίντ έχει κάνει άλλη μια νίκη. Η Αυστρία δείχνει ότι θα μείνει από πάνω μας (9 αγωνιστικοί βαθμοί παραπάνω).
 • Η Ολλανδία διατηρεί τη διαφορά που είχε τον Σεπτέμβρη. Δείχνει ότι θα μείνει κι αυτή από πάνω μας (10 αγωνιστικοί βαθμοί παραπάνω).

Συμπερασματικά, η πιθανή τελική μας θέση θα είναι κάτι μεταξύ 13 και 15, όπως ήταν και πριν από ενάμιση μήνα, πριν αρχίσουν οι όμιλοι.

Ας δούμε έναν τελευταίο πίνακα που έχει και τους αγωνιστικούς βαθμούς διαφοράς που έχουμε με κάθε μία χώρα.

Από |2018-10-15T21:32:01+00:00Οκτώβριος 5th, 2018|men only|0 Σχόλια