Κλήρωση CL … Ιούλης του 19 (πρωταθλητές)

Σας λέμε από τώρα (13/11) όσα θα γίνουν σε 8 μήνες (Ιούλιος 2019).

Κατ’αρχήν θεωρούμε δεδομένο ότι το πρωτάθλημα στην Ελλάδα θα το πάρει ο ΠΑΟΚ.

Επίσης θεωρούμε δεδομένο ότι το πρωτάθλημα

στην Αυστρία θα το πάρει η Σάλτζμπουργκ,

στην Ελβετία η Γιουνγκ Μπόυς,

στην Ολλανδία ένας από τις Αϊντχόβεν και Άγιαξ,

στην Τσεχία μία από τις Πιλζέν, Σπάρτα ή Σλάβια,

στην Κροατία η Δυναμό Ζάγκρεμπ,

στην Δανία η Κοπεγχάγη ή η Μίντιλαντ, και

στη Σκωτία η Σέλτικ.

{κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε χώρα βλέπετε τη βαθμολογία της αυτή τη στιγμή}

Ας τις δούμε πιο κάτω όλες αυτές σε έναν πίνακα για να αρχίσουμε να έχουμε μια εικόνα.

Οι αριθμοί αριστερά από τις χώρες αντιπροσωπεύουν τη θέση τους στην ευρωβαθμολογία της πενταετίας 2014/18 με βάση την οποία θα γίνουν όλες οι κληρώσεις τη σεζόν 2019-2020.

Ας προσθέσουμε δίπλα στις ομάδες αυτές τώρα και τους βαθμούς τους στην πενταετή ευρωβαθμολογία των ομάδων μέχρι αυτή τη στιγμή. Θυμίζω ότι αντίθετα με την ευρωβαθμολογία των χωρών που κάθε πενταετία επηρεάζει την μεθεπόμενη χρονιά, η ευρωβαθμολογία των ομάδων επηρεάζει την αμέσως επόμενη.

Επίσης θυμίζω ότι κάθε νίκη δίνει 2 βαθμούς και κάθε ισοπαλία έναν, ενώ μετρά το αποτέλεσμα στο τέλος της παράτασης (όπου έχουμε τέτοια).

Οι πρωταθλήτριες των υπολοίπων χωρών δεν μας ενδιαφέρουν, για την ώρα, γιατί όποιες κι αν είναι αυτές δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον ΠΑΟΚ στην βαθμολογία των ομάδων.

Όπου υπάρχει σταυρός (+) σημαίνει ότι οι ομάδες συνεχίζουν να αγωνίζονται. Όπου υπάρχει χ (x) σημαίνει ότι οι ομάδες έχουν αποκλειστεί και δεν μπορούν να αυξήσουν τους βαθμούς τους πλέον.

Ας δούμε λίγο τι μπορεί να αλλάξει σε αυτές τις βαθμολογίες ως το τέλος του 2019, και αυτή η αλλαγή να έχει κάποιο νόημα.

Όσες ομάδες έχουν βαθμούς με κόκκινο χρώμα δεν απειλούνται από τον ΠΑΟΚ, θα έχουν σίγουρα περισσότερους βαθμούς από αυτόν στο τέλος της χρονιάς.

Όσες ομάδες έχουν βαθμούς με πράσινο χρώμα δεν μπορούν να φτάσουν τον ΠΑΟΚ, άρα θα έχουν σίγουρα λιγότερους βαθμούς από αυτόν στο τέλος της χρονιάς.

Πάμε να δούμε αυτές που έχουν βαθμούς με μπλέ χρώμα.

Κατ’αρχήν θεωρούμε ότι ο ΠΑΟΚ θα αποκλειστεί από τον όμιλο μένοντας τρίτος ή τέταρτος ανάλογα αν κερδίσει ή όχι την ΜΠΑΤΕ. Άρα θα πάρει 1 ή 2, το πολύ βαθμούς ακόμα και θα φτάσει τους 25,500, στην καλύτερη πάντα περίπτωση.

Η Γιουνγκ Μπόις που έχει αυτή τη στιγμή τόσους (25,500) είναι πολύ πιθανό να μην πάρει άλλους, αφού παίζει με Μάντσεστερ (έξω) και Γιουβέντους (μέσα) τα δύο τελευταία της παιχνίδια και δεν έχει και καμία ελπίδα πρόκρισης. Άρα είναι πάρα πολύ πιθανό ο ΠΑΟΚ να την φτάσει.

Το κακό είναι ότι η Δυναμό Ζάγκρεμπ, που έχει αυτή τη στιγμή τους ίδιους βαθμούς με τον ΠΑΟΚ (23,500), παίζει στα δύο τελευταία παιχνίδια του Europa με την Φενέρ στην Τουρκία και με την Αντερλεχτ στη Κροατία, που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει τουλάχιστον έναν βαθμό, με πιο πιθανό να πάρει 2. Η Δυναμό έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Europa. Περιμένουμε ότι ανάλογα με τη κλήρωση μπορεί να πάρει κι άλλον πόντο.

Αν θέλαμε να βάλουμε μια κατάταξη σε αυτές τις τρεις ομάδες θα λέγαμε ότι η Δυναμό θα είναι πάνω από τις άλλες δύο, οι οποίες θα είναι ισόβαθμες.

Πάμε να δούμε τώρα πώς γίνονται οι κληρώσεις το καλοκαίρι.

Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με τις πρωταθλήτριες των θέσεων 11, 13 και 15. Αυτές κληρώνονται κανονικά στον ενωρίτερο γύρο (CLQ4, CLQ3, CLQ2 αντίστοιχα) αλλά, αν η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει πάρει την πρόκριση στον όμιλο απευθείας μέσω του οικείου πρωταθλήματος τότε κληρώνονται στον αργότερο γύρο (απευθείας πρόκριση στα Group για την πρωταθλήτρια Αυστρίας, και CLQ4, CLQ3 για τις άλλες δύο). Θα τολμήσουμε να πούμε ότι αυτό θα συμβεί και φέτος όπως συνέβη όλα τα προηγούμενα χρόνια (με εξαίρεση την Τσέλση το 2012 και τη Λίβερπουλ το 2005).

Άρα βγαίνει από την εξίσωση η Σάλτζμπουργκ.

Επίσης ο ΠΑΟΚ δεν θα παίξει στον δεύτερο προκριματικό γύρο, αλλά θα ξεκινήσει από τον τρίτο.

Εκεί δεν θα είναι ούτε η Γιουνγκ Μπόις, ούτε η πρωταθλήτρια Τσεχίας. Άρα από τις «επίφοβες» να έχουν μεγαλύτερη βαθμολογία ομάδες, ο ΠΑΟΚ θα συναντήσει μόνο την πρωταθλήτρια Ολλανδίας, τη Δυναμό Ζάγκρεμπ, την Σέλτικ και την Κοπεγχάγη, αν αυτή έχει πάρει το πρωτάθλημα Δανίας.

Οι Δυναμό Ζάγκρεμπ, Σέλτικ και Κοπεγχάγη (αν έχει πάρει το πρωτάθλημα Δανίας, είπαμε) θα έχουν ξεκινήσει έναν γύρο πριν και μπορεί να έχουν αποκλειστεί. Ακόμα κι αυτό να έχει συμβεί όμως, οι ομάδες που θα τις έχουν αποκλείσει θα έχουν «πάρει» τους βαθμούς τους, άρα θα είναι πάνω από τον ΠΑΟΚ στην κλήρωση.

Αυτό δεν τον ενοχλεί όμως τον ΠΑΟΚ, γιατί σε αυτή τη κλήρωση θα συμμετάσχουν συνολικά 12 ομάδες και ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να είναι πιο κάτω από πέμπτος, άρα θα είναι σίγουρα ισχυρός!

Φτιάχνουμε λοιπόν άλλον έναν πίνακα με τους ισχυρούς του τρίτου προκριματικού γύρου για να το δούμε και σχηματικά.

Η κατάταξη έχει γίνει με βάση το ευνοϊκότερο σενάριο για τον ΠΑΟΚ σε κάθε περίπτωση, αλλά η ουσία δεν αλλάζει, γιατί σε όλες τις περιπτώσεις αυτές οι ομάδες έχουν καλύτερη βαθμολογία από τον ΠΑΟΚ. Η πραγματικότητα θα αλλάξει μόνο αν δεν πάρει το πρωτάθλημα στην Δανία η Κοπεγχάγη. Τότε ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει τέταρτος.

Σε κάθε περίπτωση, στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού γύρου ο ΠΑΟΚ είναι στους ισχυρούς!

Πάμε να δούμε και την επόμενη κλήρωση, στην περίπτωση που ο ΠΑΟΚ καταφέρει να φτάσει εκεί.

Στην τελευταία κλήρωση μπαίνει πια και η Γιουνγκ Μπόις που ακόμα δεν ξέρουμε αν θα είναι πάνω, κάτω ή ισόβαθμη του ΠΑΟΚ και στην περίπτωση που είναι τελικά ισόβαθμη δεν ξέρουμε πώς θα αντιμετωπίσει την ισοβαθμία η UEFA, ειδικά αν είναι σε κρίσιμο σημείο (διαχωρισμός ισχυρών – αδυνάτων) καθώς δεν έχει υπάρξει ανάλογο περιστατικό στο παρελθόν.

Επίσης μπαίνει και η πρωταθλήτρια Τσεχίας, που αν είναι η Σπάρτα ή η Πιλζέν θα είναι πάνω από τν ΠΑΟΚ, αν όμως είναι οποιαδήποτε άλλη θα είναι κάτω.

Θεωρούμε ότι όλες οι ισχυρές του προηγούμενου γύρου έχουν πάρει την πρόκριση, όπως και ΠΑΟΚ, και ξέρουμε πια ότι σε αυτή τη κλήρωση συμμετέχουν 8 ομάδες, άρα οι ισχυροί είναι 4.

Ο ΠΑΟΚ είναι σίγουρα κάτω από την πρωταθλήτρια Ολλανδίας, τη Σέλτικ και τη Δυναμό Ζάγκρεμπ. Άρα είναι ήδη τέταρτος. Για να παραμεινει τέταρτος, ισχυρός δηλαδή, δεν πρέπει να συμβεί κανένα από τα τρία επόμενα σενάρια:

  • Να πάρει το πρωτάθλημα Δανίας η Κοπεγχάγη
  • Να πάρει το πρωτάθλημα Τσεχίας η Πιλζέν ή η Σπάρτα Πράγας
  • Να βρεθεί «πάνω» από τον ΠΑΟΚ η Γιουνγκ Μπόις με οποιονδήποτε τρόπο.

Επαναλαμβάνω ότι ο ΠΑΟΚ δεν θέλει να συμβεί κανένα από τα παραπάνω για να είναι στους ισχυρούς. Πάμε να δούμε ποιοι θα είναι όμως οι πιθανοί αντίπαλοί του αν πέσει στους αδύναμους.

Ας δούμε σχηματικά τα σενάρια

Δεδομένων όλων των παραπάνω, καθώς και της δυναμικότητας των ομάδων, ο ΠΑΟΚ απεύχεται μόνο το τραβηγμένο σενάριο να βρεθεί στους αδύναμους και μετά να κληρωθεί με την πρωταθλήτρια Ολλανδίας.

Από |2020-07-20T19:12:36+00:0011 Νοεμβρίου, 2018|Champions League 18-19 Preview, men only|0 Σχόλια